publicaties

p u b l i c a t i e s

24 uur in het licht van Kila&Babsie in de reeks woorden temmen

 

recensie’s:

“Dit is het boek dat elke docent Nederlands in zijn of haar kast zou moeten hebben staan. Als je de jeugd bekend wil maken met poëzie op een speelse, verrassende, intelligente en moderne manier dan hoef je alleen maar de voorbeelden uit dit boek te volgen. Kila&Babsie maken het lezen en het gebruik van dit boek tot een groot plezier”. (Wouter van Heiningen)

Wouter van Heiningen, Zichtbaar alleen, een weblog over poëzie. Lees de blog

“Woorden temmen is een mooi boekje, qua inhoud en qua vorm. Licht en toch serieus, degelijk en enthousiasmerend, laagdrempelig maar niet simpel. Koop het!” (Teunis Bunt)

Teunis Bunt, Bunt Blogt Lees de blog

“Dit is een boekje dat je aan iedere Nederlandse scholier zou moeten uitreiken”. (Marc van Oostendorp)

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). Hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Lees het hele artikel

*****”Dit is meer dan een dichtbundel. Het een van de werken die niet in de boekenkast mag ontbreken van iedere liefhebber van poëzie of van iedere dichter (beginner of gevorderd”). (Harm Jagerman)

Harm Jagerman is eigenaar en redactielid van The Ministry of Poetic Affairs. Lees het hele artikel

“Niet in de kast!
Wie dit boek in handen krijgt, ziet het meteen: dit hoort niet in de kast. Dat hebben de ontwerpers (De Vormforensen) goed gezien. Het boek moet opvallen, je moet het voortdurend, 24 uur per dag, bij de hand hebben, waar je ook bent. En daarom: een boek in de vorm van een ruit, met voor elk uur van de dag een gedicht, steeds voor een andere locatie. Prachtig!”
“Een prachtig boek, kortom, dat wat mij betreft de doelstelling (kinderen, jongeren en volwassenen op een toegankelijke en onconventionele manier met hart en hoofd laten participeren in cultuur) ruimschoots heeft gehaald”. (Henk Jongsma)

Henk Jongsma, Taalboek van de maand mei 2018, Website AllesoverTaal      

“Een boek waarmee je jaren vooruit kan!
woorden temmen is een heerlijk lees-doe- en denkboek met gedichten, inspiratie en feiten. Een boek dat je veel vragen stelt en je aan het werk zet. Een walhalla voor alle poëziefans, schrijvers en dichters. Maar ook als je niet een grote poëzie-fan bent, kun je iets nieuws leren en de mogelijkheden van taal ontdekken. Het meest fijne is dat je dit boek erbij kunt blijven pakken, elk uur van de dag”. (M.Evalia)

M.evalia: Poetry & stories Lees de blog  Lees het artikel

‘Er zijn veel boeken over het schrijven van poëzie geschreven, maar het boek ‘Woorden temmen’ van het dichtersduo Kila&Babsie is echt onderscheidend. Op een originele manier komen beginnende én ervaren dichters in aanraking met manieren om een origineel gedicht te schrijven en leren ze en passant belangrijke terminologieën en technieken’. (Peter le Nobel)

Peter le Nobel, De Nationale Boekenblog Lees de blog

“Dat is zo aardig aan ‘Woorden temmen’: door die uiteenlopende keus van gedichten en de variatie in de verwerkingsopdrachten, is het voor heel veel leeftijden geschikt. Een gedicht verknippen en met de woorden iets nieuws maken, is voor jongere kinderen leuk. En ouders kunnen de post van school tot een mooie ready made herschrijven. C. Buddingh’ ging hen voor”. (Janita Monna)

                   Janita Monna, Trouw

“Kila en Babsie weten moeiteloos te schakelen tussen poëtische genres en tussen het aanspreken van de beginnende en een meer ervaren lezer, en daarin zit de kracht van Woorden temmen. Zo maken ze poëzie toegankelijk voor een breed publiek: niet doordat ze een versimpelde voorstelling van poëzie geven, maar doordat ze het niet schuwen om een helder handvat te bieden om de lezer de subtiliteiten van poëzie te laten ervaren. Het blijkt dat niet enkel de aflevering uit je jeugd sneller voorbij is dan je dacht: voor je er erg in hebt zijn de 24 uur voorbij. Waren het er maar 168, want het had gerust een week mogen duren”. (Tara Neplenbroek)

Tara Neplenbroek, Tzum Lees het artikel

“De educatieve werkvormen en de uitleg bij de gedichten maken het doe-boek erg geschikt voor het voortgezet (en hoger) onderwijs, maar ook voor wantrouwende/sceptische/enthousiaste en ongeïnteresseerde poëzielezers, is Woorden temmen een aanrader. Ik kan mij slechtere manier indenken om bijvoorbeeld een lange autorit naar het zuiden door te komen. Ook in de auto kun je testen hoe een gedicht aan het open raam klinkt”. (Dieuwertje Mertens)

Dieuwertje Mertens, blog Lees de blog

“Zelf worden ze gelukkig van het lezen, schrijven en voordragen van poëzie, en dat willen ze maar al te graag laten weten. C. Buddingh’, Daniël Dee, Paul van Ostaijen, Rutger Kopland, Annie M.G. Schmidt en nog 19 andere dichters komen aan bod in deze lekkere en heel erg fraai vormgegeven bundel. Ik zou willen zeggen: koop, leen, lees, verslind, deel, verspreid deze bundel”! (Jan Bontje)

Jan Bontje, Facebook een korte recensie Lees de recentie

“Sommige leerkrachten Nederlands hoorde ik wel eens verzuchten (ja, helaas) dat ze maar liever geen poëzie doceerden, omdat ze er zich geen raad mee wisten. Dat mag voortaan geen excuus meer zijn. Voor niemand. En koopt u vooral meteen twee exemplaren: één om zelf in te verdwalen, en één om iemand de vele wegen naar (liefde voor) poëzie te wijzen”.(Frauke Pauwels)

Frauke Pauwels, Mappa Libri Lees het artikel

“Wat interessant is aan Woorden temmen, is dat Kila&Babsie een draai geven aan de ongeschreven regel dat een goed boek over poëzie schrijven in de eerste plaats een goed boek over poëzie lézen is. Ze laten de lezers namelijk zelf gedichten schrijven, met aanwijzingen als: ‘Hoe vertel jij jouw gênante moment na? […] Wat deden andere personen tijdens jouw gênante moment?’ De lezer wordt niet alleen aan het denken gezet, maar per gedicht houden ze ruimte open zodat je zelf in Woorden temmen kunt schrijven”. (Maarten Buser)

Maarten Buser, Literair Nederland Lees het artikel

“In het recente ‘poeziedoeboek’ van het dichtersduo Kila&Babsie worden leerlingen naar aanleiding van Rodaan Al Galidi’s apostrof tot een pak vla naar hun eigen koelkast gestuurd: ‘Welk ding in de koelksat spreekt je het meest aan? Waarom? Wat zou je tegen het ding zeggen als je het zou aanspreken?’ (Kila&Babsie, 2018). In beide voorbeelden worden de ervaring en interpretatie van het gedicht expliciet gekoppeld aan de leef- en belevingswereld van leerlingen. […] Wat zulke projecten in zeer positieve zin onderscheidt van een lesmethode als Laagland, is dat ze zelden tot nooit het idee wekken dat een gedicht een kluis is die je met de juiste cijfercombinatie kunt openen”. (Jeroen Dera)

Jeroen Dera, Levende Talen Magazine een artikel over poëzieonderwijs Lees het hele artikel

“Zoals iedere klusser minimaal een hamer en een schroevedraaier in de gereedschapskist heeft zitten zou iedereen die van gedichten houdt, geholpen zijn met het bezit van dit boekje. Het boekje dat veel meer de gereedschapskist is dan de hamer of een schroevedraaier. Na het lezen van de bundel ‘Woorden temmen’ meen ik heus dat Kila&Babsie als duo roos heeft getroffen. Een plezierig boekje als een oneindig college in liefhebberij en liefde voor poëzie”. (Taalluister)

Taalluister. Lees het hele artikel

“Echt een heel leuk boek voor schrijvers en lezers van poëzie. Leesbaar, leerzaam en uiterst levendig heeft het bovendien de potentie de eerstkomende jaren een leidende positie op het gebied van poëzie-educatie in te nemen”. (Taalluister)

Taalluister, Facebook. Lees het hele artikel

Is poëzie stoffig en elitair? Zijn gedichten niet hopeloos ingewikkeld en oubollig? Nee, zegt het dichtersduo Kila & Babsie. Met hun poëzie-doe-boek Woorden Temmen willen Kila van der Starre en Babette Zijlstra afrekenen met de hardnekkige vooroordelen die er over het genre bestaan. Ze vertellen er over in De Nieuws BV. (Radio 1)

De Nieuws BV (Radio 1): interview Lees en beluister het hier
 

woorden temmen
De reeks woorden temmen heeft tot doel
dichters en publiek dichter bij elkaar te brengen
door dichters een podium voor een breed publiek te bieden
en het publiek een toegankelijke ervaring in dichtkunst.

In de reeks delen dichters hun persoonlijke ervaring
met hun lievelingsgedichten op een wijze die past
bij zowel jongeren als volwassenen, ervaren als
startende poëzielezers én -schrijvers.
Daartoe vertalen zij hun kunde, kennis en hartstocht
in inspirerende en participatieve invalshoeken op poëzie.

Vorm en inhoud nodigen lezers én schrijvers uit
om met hart en hoofd ‘woorden te temmen’.

auteurs Kila&Babsie
Kila van der Starre (1988) en Babette Zijlstra (1988)
vormen samen het dichtersduo Kila&Babsie.
In 2005 vonden zij elkaar als dichters tijdens een poëzieproject.
Hun eerste optreden volgde datzelfde jaar op een podium in Ede.
In 2006 wonnen zij de eerste prijs in de categorie Taal bij Kunstbende.
Diverse Nederlandse en Vlaamse podia volgden, waaronder
het Boekenfeest, de International Poetry Nights, Sunsation, de Parade,
Crossing Border, Onbederf’lijk Vers, Let Love Rule en Openingszin.

Ook wonnen zij bij verschillende poetryslams de jury- en publieksprijs.
In 2010 stond het dichtersduo in de halve finale
van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Kila&Babsie’s manier van voordragen is bestempeld
als ‘stereopoëzie’ omdat zij beurtelings en door elkaar praten
en hun woorden en zinnen elkaar overlappen.
In 2009 kwam hun debuutbundel (met cd) Stereo uit
en in 2010 verscheen een tweede druk.
www.kilababsie.nl

vormgeving
De vormgeving van de reeks woorden temmen wordt verzorgd
door De Vormforensen een grafisch ontwerpbureau van
Annelou van Griensven en Anne-Marie Geurink.
www.devormforensen.nl

eindredactie
De eindredactie van de bundel 24 uur in het licht van Kila&Babsie
(in de reeks woorden temmen) wordt verzorgd door Sofie Mulders.

levering aan particulieren

Het boek is beschikbaar in elke boekhandel in Nederland en België en is online te koop via bol.com

levering aan intermediair

Boekhandels, musea, educatieve instellingen of overige verkoopkanalen
kunnen publicaties bestellen via Centraal Boekhuis.

Indien u graag een publicatie wenst te bestellen
via het Centraal Boekhuis, dan kunt u hier een bestelling aanvragen.